Nieuws   Proud Nerds

UX-test bij GGz Breburg

Vorige week zijn onze UX-designers op bezoek geweest bij GGz Breburg voor een User Experience Test. Maar, wat is dat nou precies? Hoe ziet zo’n dag eruit? En wat kun je met de resultaten? Je leest het hieronder.

header image

Proud Nerds ontwikkelt websites die de best mogelijke klantreis faciliteren. Doordat websitebezoekers intuïtief aanvoelen waar ze moeten klikken of kijken, dragen de door ons ontwikkelde platforms optimaal bij aan hun doel. Of dit nou is om leads te genereren, informatie te delen of conversie te verhogen: UX-design slaat de brug tussen jou en de eindgebruiker.

Wat is een UX-test?

Om de optimale gebruikservaring neer te zetten, kruipt ons designteam in de huid van de eindgebruiker van jouw website. Hoewel zij hier erg goed in zijn, komen hier vaak ook onderbuikgevoelens of emoties bij kijken. Je ontkomt er dan niet aan soms aannames te moeten doen. Het is dan erg waardevol om deze aannames te testen. Want, navigeert de eindgebruiker daadwerkelijk door de website zoals verwacht wordt?

Dat testen gebeurt in ons UX-lab, want: meten is weten! Door eindgebruikers aan verschillende scenario’s te onderwerpen vragen wij hen of zij bepaalde informatie op willen zoeken op de website. Hun gedrag wordt vervolgens via mouse- en eyetracking gevolgd. Daardoor krijgen we een compleet beeld van hoe de eindgebruikers de website gebruiken. Zo testen we de logica van de website en zien we waar bepaalde informatie verwacht wordt!

We organiseren ook UX-dagen op locatie, zoals bij GGz Breburg. Een UX-test kan in verschillende fasen van de websiteontwikkeling worden ingezet. Zowel in de designfase als na livegang: een UX-test levert altijd waardevolle informatie op.

 

Case Video V1.02.00 00 14 10.Still022

UX-testen bij GGz Breburg

GGz Breburg biedt geestelijke gezondheidszorg in de omgeving Midden- en West-Brabant. Hun doel? Mensen met psychische problemen zo goed mogelijk te ondersteunen in hun herstelproces. Met een uitgebreid zorgaanbod en een mensgerichte benadering is hun website cruciaal voor het behalen van dit doel. Niet alleen cliënten kunnen hier terecht voor het vinden van informatie. Ook familie en naasten van psychisch kwetsbaren vinden hier antwoord op hun vragen. Daarnaast de website ook alle belangrijke informatie voor doorverwijzers op een rij.

Al deze verschillende doelgroepen zoeken op de website naar andere informatie en gebruiken de website op hun eigen manier. Tijdens de UX-dag bij GGz Breburg werden daarom al deze doelgroepen getest. Dankzij een gevarieerde respondentengroep in combinatie met de zorgvuldig uitgekozen scenario’s leidt de test tot realistische meetresultaten. Denk hierbij aan scenario's als: “Jouw naaste is na een crisis opgenomen bij GGZ Breburg. Je bent benieuwd hoe het vervolg van zijn of haar opname zal verlopen. Waar zou je zoeken naar informatie?”.

Een UX-test vindt plaats in twee ruimtes: een testruimte en een observatieruimte. In de testruimte zit één van onze UX-designers met een respondent. Via een livestream kan in de observatieruimte de rest van het designteam en de klant meeluisteren en -kijken. Door middel van mouse- en eyetracking wordt snel visueel zichtbaar hoe de respondent de website gebruikt en waar hij of zij informatie verwacht te vinden.

De resultaten: adviesrapport

In dit geval koos GGz Breburg ervoor de website een aantal maanden na livegang te testen. Hoe eerder in het ontwerpproces getest wordt hoe makkelijker aanpassingen aan de logica van de website gemaakt kunnen worden. Maar, ook na livegang is een UX-test waardevol omdat de site dan gevuld is met content. Zo bleek bijvoorbeeld dat de zoekfunctie vaak niet de juiste content ophaalde, doordat eindgebruikers andere terminologie gebruikte dan op de site soms weergegeven is.

Natuurlijk waren er meer bevindingen. Ons designteam noteert tijdens de test wat goed gaat en waar de knelpunten zitten. Welke knoppen waren logisch te vinden? Of welke informatie had de eindgebruiker ergens anders verwacht? De verkregen data wordt vervolgens geanalyseerd door ons designteam. Alle inzichten brengen zij samen tot een adviesrapport. Het is daarna aan de klant om te bepalen welke dingen zij direct op willen pakken of wat zij op een later moment willen verbeteren.

quote

“De bevonden informatie was een fijne bevestiging van de benadering, maar sommige inzichten waren ook eye-openers. Een waardevolle dag dus.”

Koen Wemmenhove, communicatiespecialist GGz Breburg


Contact

Ook een UX-test uitvoeren op jouw website?

Yoshy vertelt je graag meer!

Samen zorgen we voor de beste user-experience.

Yoshy Boeklagen Min Yoshy Boeklagen Min
Yoshy Boeklagen Min