Nieuws   Proud Nerds

Hoe zet ik mijn bedrijfsdoelen om naar meetbare, digitale doelen?

Veel bedrijven hebben ambitieuze doelen. Je wil groeien, innoveren en je klanten beter bedienen. Maar hoe vertaal je deze vaak vage bedrijfsdoelen naar concrete, meetbare resultaten in een snel ontwikkelende digitale wereld? Hoe zet je die stip op de horizon om tot een meetbaar digitaal doel? Het is een vraag waar veel ondernemers of bedrijven mee worstelen.

header image

Wat maakt het opstellen van digitale doelen lastig?

Er zijn verschillende factoren waardoor het opstellen van digitale doelen moeilijk kan zijn. Meestal zien wij de volgende voorbij komen. 

  • Kloof tussen strategie en uitvoering. Vaak is er een mismatch tussen de strategische bedrijfsdoelen en de dagelijkse werkzaamheden.
  • Angst voor verandering: Het kan intimiderend zijn om bestaande processen los te laten en nieuwe, digitale tools in te zetten. 
  • Gebrek aan kennis en expertise: Niet alle bedrijven hebben de juiste kennis en vaardigheden in huis om data-gedreven te werken. 
  • Te veel focus op traditionele KPI's: Soms blijven bedrijven hangen in oude, vertrouwde metrics terwijl er nieuwe, relevantere indicatoren beschikbaar zijn. 

De kracht van meetbare, digitale doelen

Het is cruciaal om bedrijfsdoelen om te zetten naar concrete, meetbare digitale doelen. Waarom?

  • Focus en richting: Meetbare doelen geven je team een duidelijke focus en richting.
  • Beslissingsondersteuning: Data-gedreven beslissingen zorgen voor betere resultaten.
  • Verantwoording: Meetbare doelen maken het mogelijk om de voortgang te monitoren en verantwoording af te leggen.
  • Optimalisatie: Door data te analyseren kun je processen continu verbeteren.
211019 0617

Specifiek

Maak de SMART-doelstelling zo concreet mogelijk. Vaak blijft het namelijk bij globale ideeën of doelen die interessant klinken maar in de praktijk te vaag zijn. Twee voorbeelden: 'Klantvriendelijkheid als merkwaarde versterken' en 'Mijn naamsbekendheid vergroten'. Te vage doelen zijn een valkuil, denk na over wel resultaat je concreet wilt bereiken en hoe dat eruit moet zien?

Gebruik de volgende 7 ‘W-vragen’ om je doel specifiek te maken:

  1. Wat wil je precies bereiken?

  1. Wie zijn hierbij betrokken of wie betrek je erbij?

  1. Waar ga je het doen?

  1. Waarmee wil je het gaan bereiken?

  1. Wanneer gaat het gebeuren of wanneer ga je starten?

  1. Welke delen van de doelstellingen zijn belangrijk?

  1. Waarom wil je dit doel bereiken?

Als je deze vragen voor jezelf beantwoordt, dan wordt je doel al een stuk concreter. Daarnaast maken de antwoorden ook duidelijk hoe je dit doel kunt bereiken.

Meetbaar

De SMART-methode maakt doelstellingen meetbaar. Je beschrijft doelen hierbij met cijfers of met andere meetbare zaken. Om doelen meetbaar te maken, moet je data ter beschikking hebben. Vaak doe je een 0-meting, dus ‘hoe staat het er nu voor?’. Na een tijdje doe je nog eens een meting en kijk je naar hoe het gaat en of je een stijgende lijn ziet of juist een daling.

Acceptabel

Jij moet de SMART-doelstelling zelf acceptabel vinden. Vind je het zelf niet helemaal uitvoerbaar of twijfel je of het wel zinnig is? Dan is het ook lastiger om anderen, bijvoorbeeld je team, te overtuigen van de haalbaarheid van je doelen.

Realistisch

De doelstellingen moeten haalbaar zijn. Je wilt een acceptabel doel benoemen dat later niet onrealistisch blijkt te zijn. Met een haalbaar én ambitieus doel prikkel je jezelf en de andere partijen om het maximale eruit te halen en trots te zijn op het behaalde resultaat. Daarom wordt de R van Realistisch ook wel vervangen door Relevant.

Tijdsgebonden

Een doel zonder einddatum is als een reis zonder bestemming. Om succesvol te zijn, moet je een duidelijk eindpunt stellen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: "Per eind december willen we 10% meer omzet draaien." Of: "Binnen drie maanden willen we het aantal websitebezoekers verdubbelen."

Door een tijdslimiet te stellen, creëer je een gevoel van urgentie en kun je je inspanningen beter plannen. Vergeet niet om regelmatig te checken of je nog op koers ligt en pas je doel indien nodig aan.

quote

Door een tijdslimiet te stellen, creëer je een gevoel van urgentie en kun je je inspanningen beter plannen. Vergeet niet om regelmatig te checken of je nog op koers ligt en pas je doel indien nodig aan.


Hoe zet je bedrijfsdoelen om naar digitale doelen?

  1. Begin bij het einde: Wat wil je precies bereiken? Formuleer je doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden).

  2. Kies de juiste metrics: Welke key performance indicators (KPI's) zijn relevant voor jouw bedrijf? Denk aan websiteverkeer, conversieratio's, klanttevredenheid, etc.

  3. Gebruik de juiste tools: Er zijn talloze tools beschikbaar om data te verzamelen en te analyseren. Kies de tools die het beste bij jouw bedrijf passen.

  4. Visualiseer je data: Maak gebruik van dashboards en rapporten om je data inzichtelijk te maken.

  5. Communiceer met je team: Zorg ervoor dat iedereen in je organisatie op de hoogte is van de doelen en de bijbehorende metrics.

Conclusie

Het omzetten van bedrijfsdoelen naar meetbare, digitale doelen is een essentiële stap in de digitale transformatie van je bedrijf. Door data-gedreven te werken, kun je betere beslissingen nemen, je efficiëntie verhogen en je klanten beter bedienen.

Hulp nodig?

Wat zijn jouw digitale succesindicatoren?

We denken graag met je mee!

Samen werken we aan jouw succes.

Yoshy Boeklagen Min Yoshy Boeklagen Min
Yoshy Boeklagen Min